Něco končí

Náš pobyt na farmě, náš první islandský domov, procházky po prvním známém kousku téhle země, dojení a návštěvy ovčína – to všechno skončilo.
Na konci května jsme dali sbohem našemu působení na farmě Snaebýli. Byly to kouzelné dva měsíce, plné parádních zážitků!
Děkuji za ně!

vodopad_small

Když jsem loňského roku, Silvestrovskou noc, těsně před půlnocí, s teplotou a šílenou rýmou, byla místo na horách v Rosťově pokoji a projížděla si farmy, které se nabízely na workaway, vůbec jsem netušila, na jaké úžasné místo nás hned první odeslaný mail dostane.
Měli jsme opravdu štěstí: štěstí na načasování dotazu (protože zájem o dobrovolničení je na Islandu obrovský a většinou je třeba obepsat mnoho míst, než se člověku dostane pozitivní odpovědi), na farmáře, kteří s námi jednali jako s členy rodiny a kteří jsou prostě úžasní lidé!, štěstí na umístění farmy (protože na Islandu je krásně sice skoro všude, ale ne každá farma je v horách s tak nádherným okolím) a štěstí na naše spolupracovníky, kterými kromě Louisy, Antoineho a Adriána byli taky Islanďan Reynir a nakonec Kanaďan Brandon.
(Když nemůže Mohamed k hoře… tak si Kanada dojela za námi :-))
Brandon přijel do končící lamb season, ale zapadl velmi rychle. A i když trochu remcal, že krmení jehňat, které dostal na starosti, je spíš pro malé holky, myslím, že si ho docela užíval :)

Poslední týdny na farmě se nesly ve znamení hudby. Jak už jsem psala v minulém článku, Reynir vtrhl na farmu se svou harmonikou a kytarou (a také se svým úžasným humorem a pozitivní energií), k němu se záhy přidal Brandon s kytarou, kterou vyštrachal někde v Gissurově pokoji – a z obýváku se hudba postupně přesunula i do ovčína – ať už naživo

DSC04531

…anebo reprodukovaně, z Reynirova telefonu. K porodu jehněte se například výborně hodila skladba Highway to Hell.

Hudba nakonec prostoupila i do kravína. Tak dlouho jsme s Louisou připomínaly Siggimu, že nám slíbil, že najde někde to staré rádio, které bychom si mohli pustit k dojení, až jsme dostali hi-fi soustavu z obýváku.
Nadšeně jsme ji připevnili nad milking station, napíchli USB a pustili hudbu na plné pecky. Krávy, kráčející právě do dojícího prostoru, se zarazily v pohybu, valily oči a natahovaly uši. Ale pak pochopily, že je to neohrozí a myslím, že si brzo začaly hudbu i užívat – soudě dle jejich přivřených očí a pokojnému přežvykování.
(poznámka: Vliv hudby na dojivost nemohla být posouzena, jelikož jsme s pokusem začali příliš pozdě a množství dat nebylo dostatečné k tomu, aby statistická analýza mohla být věrohodná.. Mimoto: Kdo by ji tak asi dokázal vypočítat ;-))

Venku mezitím stál sníh a ovčí šílenství skončilo, takže jsme se zase začali toulat po okolí, v horkém islandském slunci (když jsem si lehla do závětří do mechu, dala se i sundat bunda :-). Bylo úžasné, jak se na každé procházce dalo objevit něco nového…

DSC05016

DSC05101

DSC05111

DSC05174

Jo a věříte Louise, že v šumění tohoto vodopádu slyšela zpívat Elfy? Já ano…

DSC05056

Do téhle naší pohody vstoupila jedno sobotní ráno Monika, když nám smutně připomněla: „Za týden už tady nebudete… ode dneška je každý váš den tady poslední – poslední sobota, poslední neděle…“
A proto jsme si udělali večer párty a ráno jsme dostali povolení nevstávat :-)

Byl to zvláštní pocit, člověk nechtěl, aby to už končilo. I když jsme byli smíření se změnou, v současné chvíli nám bylo velmi dobře. Práce na farmě nás bavila, už jsme byli zaběhaní. S Louisou jsme už dojení zvládaly zcela samy, Rosťa se naučil jezdit všemi možnými traktory :) …ale čas se zastavit nedá.
A tak jsme si poslední týden naplno užívali a pak jsme stáli jeden večer před kravínem a Louisa říkala: „Nemůžu uvěřit tomu, že je to opravdu poslední den.“

Ale byl. Před farmou na terase na nás čekali Siggi a Monika a grilovali maso. Počasí na to rozhodně bylo. Teploměr ukazoval 25 stupňů (ale jen do té doby, než foukl vítr a vyhnal horký vzduch z grilu nakumulovaný v předsíňce ;).

Loučení další den ráno bylo maličko dojemné – i pro nás, přesto, že jsme věděli, že se nestěhujeme nikam daleko a že se s Monikou a Siggim a krávami a ovcemi a všemi psy ještě uvidíme. Jenže už jinak…
Vyjeli jsme autem a Kalther za námi běžel a běžel, jako by taky věděl, že odjíždíme a že už se v tomhle složení nikdy nevrátíme.

A kam jsme jeli?
Milí přátelé, Monika a Siggi jsou neskuteční – jako odměnu za naši pomoc jsme dostali na tři dny půjčené auto a zaplacené dvě noci v hotelu v „městečku“ Reykholt na západě Islandu.
Ale o tom příští článek.

Na konec pár vzpomínkových fotek:

DSC04147

DSC04528

DSC04905

DSC05007

DSC04844

DSC04813

DSC04817

DSC04054

DSC05245

DSC05291

DSC05176
Cestička k domovu…