ICELAND 2015

Naše cesta na Island začala přesně v 4:25 18. 3. 2015, kdy odjížděl vlak směr Praha. Ale začala samozřejmě mnohem dříve, nejprve obecně, někdy před více než rokem, kdy jsme se s Rosťou bavili o tom, že by rád někam do světa na delší dobu, než umožňuje dovolená. Připustila jsem tu možnost s tím, že to ale musí být na konci zimy, abych mohla skončit v práci v období, kdy tím napáchám co nejméně škod. Dalším krokem by bylo logicky přemítání nad tím, do které země se vydáme. Ale v tom měl Rosťa od začátku jasno. Island.
Kdybychom spolu nebyli ve Skotsku, možná bych váhala. Přece jenom – krajina bez stromů. Může se mi to líbit?
Ale protože jsem viděla Skotsko a protože mě naprosto nadchlo, věřila jsem Rosťovi, že s ním budu sdílet i lásku k Islandu. Co na tom, že to je nejdražší země Evropy, když je prostě kouzelná :-)
Takže dalším krokem už byl přímo nákup letenek, což byl Rosťův úkol, který zvládl na jedničku a sehnal nám letenky na 19. 3. 2015 z Berlína, i se zavazadly za velmi hezkou cenu (jak výborné datum vybral, jsme měli zjistit až o mnoho později).
V tu chvíli bylo v podstatě rozhodnuto, že opravdu jedeme. A nastala dlouhá cesta příprav, která se rozběhla velmi zvolna, i když začala nadšeným Rosťovým oznámením všem na eventu Radhošti, že odjíždíme (což si někteří v panice vyložili tak, že mizíme během pár dní :-). Čím se ale datum odjezdu blížilo, tím přibývaly přípravy na obrátkách. Kdo jste to mohli aspoň okrajově pozorovat, jistě víte, v jakém shonu byly naše poslední dny v České republice.
Součástí těch příprav bylo i shánění práce čí místa, kde bychom se v chladném islandském jaru mohli upíchnout. Zkusili jsme facebook, pár kontaktů, které k nám z různých stran přišly, ale nakonec jsme skončili u serveru workaway.info, kde se nabízela práce sice neplacená, ale s dobrým zázemím (ubytování a jídlo někde na islandské farmě). Vybrala jsem si podle profilu farmu rodiny, která zněla velmi přátelsky. Napsala jsem jim a přišla téměř okamžitá pozitivní odpověď. Tím dostal náš výlet i první cílovou destinaci: městečko Kirkjubaejarklaustur.